Kleur bekennen

Een goed paard heeft geen kleur, of toch wel?

/blog/
@ellen pitlo paardenfotografie

Al sinds de Myceense tijd hebben de Grieken een nauwe band met het paard

Wist je dat de uitdrukking ‘een goed paard heeft geen kleur’ al zo oud is als de weg naar Rome? Toch is deze zegswijze niet afkomstig uit de periode van het Romeinse Rijk, maar stamt uit de klassieke beschaving van de oude Grieken. Al sinds de Myceense tijd hebben de Grieken een nauwe band met het paard en schreven geschiedenis met de beroemde verhalen uit de Griekse mythologie: zoals het paard van Troje en het gevleugelde paard Pegasus.

Paarden hebben wel degelijk een kleur en soms is deze zelfs bepalend

Het is natuurlijk niet aan mij om deze beroemde uitspraak uit de 5e eeuw voor Christus tegen te spreken, maar paarden hebben wel degelijk een kleur en soms is deze zelfs bepalend. Kleuren zorgen niet alleen voor visuele prikkels, maar kunnen ook gevoelens en emoties oproepen. Ze kunnen je verleiden en zelfs je humeur, gemoedstoestand en gedrag beïnvloeden. Het gaat te ver om dit hier verder uit de doeken te doen, daarom voor nu even terug naar het paard. De basis vachtkleuren van deze edele dieren zijn vos, bruin en zwart, maar door de genen die erbij komen kan deze basiskleur veranderen. Na een korte zoektocht op het internet stuitte ik op een lijst van maar liefst 35 verschillende nuances. Aangezien ik paarden het liefst in kleur fotografeer, gaf dit voor mij de doorslag om nog even verder te speuren.

Chestnut mare beware

Omdat ik in het bezit ben van een voskleurige merrie, struikelde ik natuurlijk meteen over het gezegde ‘Chestnut mare beware’ en om eerlijk te zijn kan ik me hier wel in vinden. De keren dat ik heb gehoord dat een ‘rooie’ flink lastig kan zijn, zijn legio. Ook heb ik aan den lijve ondervonden dat je voordat je eraan begint, het beste af bent met een doortimmerde gebruiksaanwijzing. De mijne is slim en heel erg gevoelig en laat meer dan eens weten dat ze het niet eens is met wat ik van haar vraag. Toch hoop ik dat ze, als het erop aan komt, voor mij door het vuur zal gaan.

Belangrijke mensen konden hun rijkdom tonen door op een schimmel te rijden

Wit is een hele bijzondere kleur voor paarden, in het wild zie je ze weinig omdat ze voor roofdieren gemakkelijk te vinden zijn. Bij wit denken veel mensen aan het goede, onschuld en zuiverheid. Daarom is het paard van Sinterklaas een schimmel. De Germanen kenden al een man met een witte baard die samen met zijn zwarte knecht, op een wit paard door de lucht reed, dat was de god Wodan. Ook vooraanstaande personen reden graag op deze zeldzame dieren omdat ze op deze manier hun rijkdom konden laten zien.

Zwarte paarden verliezen nooit hun wilde streken

Een ridder zit doorgaans op een zwarte hengst. Waarschijnlijk omdat deze symbool staat voor kracht en passie en je door de moeilijkste tijden zal leiden. Als je paard zwart is, kun je erop rekenen dat ze er zijn wanneer je ze het meest nodig hebt. Zwarte paarden hebben de neiging om wilder te zijn dan de rest, er wordt zelfs beweerd dat ze deze wilde streken nooit verliezen.

Bij de keuze van mijn eerste paard had ik mijn zinnen gezet op een zwarte

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik weet nog goed dat ik bij de keuze van mijn eerste paard mijn zinnen had gezet op een zwarte en als dat niet zou lukken, een hele donker bruine. Inmiddels ben ik de trotse eigenaar van een donker bruine, een bruine en een vos en zoals eerder gezegd heb ik ervaren dat een gedegen handleiding bij een voskleurige merrie zeker geen overbodige luxe is. Zij is een van de weinigen die het meer dan eens voor elkaar heeft gekregen om mijn humeur flink te bederven. Gelukkig ben ik een doorzetter en zal ik net zo lang doorbijten tot ze daadwerkelijk voor mij door het vuur zal gaan.

Inmiddels ben ik fan van alle kleuren

Tot mijn eigen verbazing ben ik als paardenfotograaf inmiddels fan van alle kleuren paarden en heb soms zelfs een lichte voorkeur voor een schimmel, vos en alles waar daar tussen zit. Misschien is dat de reden dat ik het antwoord op de vraag of een goed paard nu wel of geen kleur heeft eigenlijk schuldig moet blijven. Als je voor een paard kiest draait het behalve om de kwaliteit van het dier om de klik en het is maar goed dat kleur hier geen invloed op heeft.

Ben jij op zoek naar een paardenfotograaf die jouw schimmel, vos, bruine, zwarte of welke kleur dan ook op de foto kan zetten? Klik dan hier voor de mogelijkheden een vrijblijvend gesprek over jouw wensen is daarbij ons uitgangspunt. Stuur een mail naar info@ellenpitlo.nl en ik neem per omgaande contact met je op.

Ter Waele Hadyr @ellenpitlofotografie
@ellenpitlofotografie IJslander oud klein
@ellenpitlofotografie Fries klein