Hoera een veulen!

voordat je het weet, zijn ze groot.......

/blog/
@ellen pitlo paardenfotografie

De beste tijd om een veulen geboren te laten worden zijn de maanden april, mei of juni

Het is voorjaar en de eerste veulens hebben het daglicht intussen gezien. Doorgaans begint de lente in Nederland op 20 maart en ook dit jaar hebben we al een glimp van de zomer mogen ervaren. Helaas was deze vreugde slechts van korte duur. Terwijl ik dit schrijf lijkt het opnieuw winter. Om te beginnen giert de wind als vanouds om mijn huis en als ik naar buiten kijk zie ik dat alles er nat en grijs bijligt. Ondanks dat de lente al ruim 2 weken oud is kan ik de laatste resten van een stevig pak sneeuw nog zien liggen. De beste tijd om een veulen geboren te laten worden zijn de maanden april, mei en juni. Het proces begint doorgaans bij de paardenfokker of ook wel paardenhouder. Deze houdt zich beroepsmatig bezig met het fokken van veulens, met als einddoel de sport. Verder is het natuurlijk de droom van veel eigenaren om een veulentje fokken uit een eigen merrie.

Op 5 juni werden we verblijd met een voskleurig veulen

Tot die laatste categorie behoren mijn man en ik en uit ervaring kunnen we zeggen dat we deze gebeurtenis als een heel bijzonder avontuur hebben ervaren. Na 11 lange maanden werden we op 5 juni 2007 vroeg in de ochtend verblijd met een voskleurig merrieveulen die we de naam Cheyenne hebben gegeven. Momenteel is ze 14 jaar oud en hebben we het nodige met haar meegemaakt. Er zijn veel momenten geweest waarop ik het meer dan somber inzag. Gelukkig komt het woord opgeven niet in mijn vocabulaire voor en daarmee blijft ze natuurlijk tot haar dood bij ons.

Veulens zijn grappig en nieuwsgierig

Het is al weer even geleden, maar ik herinner me alles nog als de dag van gisteren. De eerste gevoelens die mij bekropen toen ik oog in oog met mijn pasgeboren veulen stond waren verwondering en vertedering. Ook zorgde ze voor de nodige humor, want niet alleen de mijne, maar alle veulens zijn grappig en nieuwsgierig. Ze kijken graag rond, en gaan vervolgens het liefst op ontdekking. Terwijl ze dit doen laten ze geen kans onbenut om van alles en nog wat in de mond stoppen of plotseling weg te rennen als iets toch te eng is. Vaak komen ze dan gewoon weer bij je terug en meestal kun je ze dan ook aaien. Verder trekken ze graag een sprintje, terwijl de merrie er bezorgd achteraan spurt. Ze zijn ze gek op spelletjes, maar pas op met hengstveulens die dominant gedrag gaan vertonen en de baas willen spelen. Gelukkig was Cheyenne een merrie, ook al gedroeg ze zich soms als een onverschokken hengst. Binnen enkele uren na haar geboorte stortte ze in het drinkbad in de wei. Gelukkig liep dit goed af en om eerlijk te zijn was ik overtuigd dat ze zich vanaf dat moment wat voorzichtiger zou gedragen. Niets bleek minder waar en ondanks het incident, bleef water haar favoriet. Toen ze de automatische drinkbak in haar stal had ontdekt verbaasde het me dan ook niet dat ze in een handomdraai haar stal wist om te toveren tot een aquarium. En dit was nog maar het begin van een aantal pittige incidenten waar ik in latere blogs vast nog wel op terug zal komen.

Ik was toen nog geen fotograaf en dat was te zien aan de bewogen beelden

In de tijd dat Cheyenne werd geboren was ik nog geen fotograaf en dat is te zien aan de bewogen beelden die ik, in de stal, van de eerste momenten van haar leven heb geschoten. Gelukkig was ik wel zo wijs om na dit fiasco iemand te vragen of ze professionele foto’s voor mij wilde maken. Deze zijn absoluut moeite waard en hangen nog steeds aan de muur. Zelf heb ik geen ambitie meer om nog een nazaat te fokken, maar gelukkig denkt niet iedereen er zo over. Dit geeft mij de gelegenheid om ieder jaar opnieuw de mooiste beelden van de meest fantastische veulens te mogen schieten.

Ieder jaar worden bij Maud Groenberg 2 of 3 veulentjes geboren

Zo had ik afgelopen week tijdens de onverwachte sneeuwval een afspraak met Maud Groenberg van Equisapiens uit Heerde. Maud houdt hobbymatig paarden en ieder jaar worden er bij haar 2 of 3 veulentjes geboren. In tegenstelling tot mijzelf, is haar doel het fokken van getalenteerde, mensgerichte paarden voor de hogere dressuursport. Ondanks het belabberde weer besloot ik in gezelschap van mijn camera toch even bij haar langs te gaan.

Deze keer waren de foto's wel scherp

Omdat het bleef sneeuwen, zat er niets anders op dan een aantal foto’s in de stal te schieten en deze keer waren ze natuurlijk wel scherp. Beide veulens zijn prachtig en een belofte voor de toekomst. Ondanks dat er op dat moment niets anders op zat dan te beloven snel terug te komen, was mijn missie toch geslaagd. Maar je begrijpt, dat ik niet kan wachten tot het weer omslaat zodat ik deze veulens in actie te zien om ze vervolgens te mogen fotograferen!

Ben jij op zoek naar een fotograaf om jouw veulen(s) te vereeuwigen? Klik dan hier voor mijn aanbod. Een mail sturen naar info@ellenpitlo.nl of bellen 06-29103532 mag natuurlijk ook.

@ellenpitlofotografie veulen zwart
@ellenpitlofotogafie draver veulen
@ellenpitlofotografie veulen draver
@ellenpitlofotografie veulen bruin