Fotoshoot met je paard?

12 tips voor het beste resultaat

/blog/
@ellen pitlo paardenfotograaf

Wil je een fotoshoot boeken en ben je benieuwd hoe je je paard het best voor kunt bereiden? Lees dan even verder….

Als je een fotoshoot bij een professionele fotograaf boekt, mag je verwachten dat je in goede handen bent. Maar ook een fotograaf kan niet toveren en als je paard er niet tip top uitziet of je ziet kleine onvolkomenheden over het hoofd dan blijven deze ten alle tijden storend aanwezig op de foto. Denk hierbij aan smoezelige bandages, mestplekken, losse riempjes en ga zo nog maar even door.

Daarom krijg je van mij 12 tips zodat je paard er tijdens de shoot tip top uitziet, met een weergaloos portret als resultaat!

 1. Was (met gewone shampoo) je paard en poets hem/haar tot in de puntjes, mocht wassen niet mogelijk zijn, let er dan vooral op dat er geen mestplekken zichtbaar zijn.
 2. Vergeet de hoeven niet uit te krabben en gebruik het liefst hoefolie voor de hoeven
 3. Neem een wollen poetshandschoen om je paard te laten glimmen.
 4. Kies voor een hoofdstel met een gecombineerde- of hoge neusriem. Zorg dat het schoon is. Gebruik liever een hengstenketting in plaats van teugels, let erop dat de kleur van de ketting dezelfde kleur is als de gespen van het hoofdstel en bit.
 5. Als je paard geschoren is, wacht dan tot er geen strepen meer in de vacht staan.
 6. Zorg dat eventuele sjabrakken en bandages schoon zijn.
 7. Naast schoon, is het mooi als de kleuren van zadeldekjes en/of beenbescherming ook bij elkaar passen. Misschien kies jij het liefst voor een knalrood of lichtgevend oranje dekje maar als dit niet matcht bij jouw kleding, dan is dat een gemiste kans. Zorg dat alles bij elkaar past en kies het liefst voor rustige kleuren, zowel voor jouw outfit, als die van het paard.
 8. Controleer of alles goed vastzit en dat er geen riempjes van je hoofdstel uitsteken als de foto’s worden gemaakt. Ook een scheve neus- of frontriem staan slordig en zal het eindresultaat verstoren.
 9. Als je je paard toiletteert houd dan rekening met het ras, invlechten kan natuurlijk ook.
 10. Gebruik een beetje babyolie rond de ogen en de neus.
 11. Oefen met je paard om stil te staan en probeer hier consequent in te zijn.
 12. Als je actiefoto’s wilt, jaag het paard dan van te voren op, zo weet je of je tijdens de shoot hulp nodig hebt. Extra hulp is tijdens de shoot sowieso erg handig, foto’s met de oren naar voren zijn nu eenmaal het mooist. De assistent kan helpen met een hinnik app, een bak brok, een paraplu of iets anders wat spannend is.

Met deze tips kan het voor wat betreft je paard niet meer mis gaan, maar er is meer. Ook de locatie en jouw kleding zijn van wezenlijk belang voor het allerbeste resultaat. Download daarom hier mijn gratis pdf – voorbereiding fotoshoot Ellen Pitlo fotografie

@ellenpitlofotografie pony herfst klein
paardenfotograaf @ellenpitlofotografie Vestival
paardenfotograaf @ellenpitlofrotografie Pepper
@ellenpitlofotografie Eres